Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βόλος
Κατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων μίας φυσιολογικής κύησης συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα της εγκύου που αποσκοπούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στην προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου και την προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και τον θηλασμό.
Η εγκυμοσύνη, όπως και ο θηλασμός, αποτελούν δύο από τις πιο απαιτητικές σε θρεπτικά συστατικά περιόδους της ζωής σας, καθώς αυξάνουν οι απαιτήσεις σε ενέργεια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό, με αποτέλεσμα η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών τόσο του εμβρύου, όσο και των δικών σας.

Σχετικά με τη διατροφή της εγκυμονούσας, δεδομένου ότι τα όργανα του εμβρύου αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες περιόδους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κακή διατροφή στην αρχή της εγκυμοσύνης θα επηρεάσει ενδεχομένως την ομαλή ανάπτυξη της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο των πνευμόνων. Το βάρος της μητέρας και η επαρκής διατροφική πρόσληψη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου και μετέπειτα του βρέφους.

Στόχος των συνεδριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η διασφάλιση της ομαλής αύξησης του σωματικού βάρους, τόσο της εγκυμονούσας, όσο και του εμβρύου και η κάλυψη των απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά.

Κατά το θηλασμό μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η παραγωγή γάλακτος υψηλής αξίας και η κατά το δυνατό επιμήκυνση της διάρκειάς του. Οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ίδιες με αυτές της περιόδου εγκυμοσύνης, σε άλλα υψηλότερες και σε άλλα χαμηλότερες. Λόγω του ότι οι περισσότερες ουσίες που εισέρχονται στο σώμα της γυναίκας που θηλάζει περνούν στο μητρικό γάλα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη φαρμάκων και αλκοόλ και στο κάπνισμα. Ο ρόλος του εξειδικευμένου διαιτολόγου για την υγεία της θηλάζουσας και κυρίως του βρέφους είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Υπηρεσίες

Πρόσφατα άρθρα

Φόρμα επικοινωνίας