5 βήματα αντιμετώπισης του συναισθηματικού φαγητού

0

5 βήματα αντιμετώπισης του συναισθηματικού φαγητού

ΒΗΜΑ 1Ο

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως νοιώθουμε την στιγμή που η επιθυμία για φαγητό, χωρίς την ύπαρξη βιολογικής πείνας, είναι  έντονη. Συνήθως αναζητούμε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά ώστε να καλύψουμε συναισθήματα όπως άγχος, πλήξη, κούραση ακόμα και χαρά.

ΒΗΜΑ 2Ο

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Το δεύτερο βήμα είναι η αλλαγή της συνήθειας αυτής, δηλαδή της συνδεσιμότητας του φαγητού με την ανακούφιση των συναισθημάτων. Για να αλλάξει μία συνήθεια λοιπόν, είναι σημαντικό να αντικατασταθεί με κάποια άλλη. Επομένως την επόμενη φορά που σε μία αντίστοιχη  περίπτωση θα <<χτυπήσει το καμπανάκι>> για τσιμπολόγημα , είναι σημαντικό να βρούμε κάποια άλλη δραστηριότητα που θα βοηθήσει να ανακουφίσουμε τα συναισθήματα μας χωρίς τις τύψεις και την δυσφορία που συνοδεύουν την υπερκατανάλωση φαγητού. Κάποιες επιλογές είναι το διάβασμα ενός βιβλίου, η συνομιλία με έναν καλό φίλο, ένας περίπατος, ένα αφρόλουτρο κλπ.

ΒΗΜΑ 3Ο

ΕΠΑΡΚΗΣ ΘΡΕΨΗ

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουμε σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού λόγω των πολλών ωρών που έχουμε μείνει νηστικοί, ξεχνώντας πως <<τρώγοντας έρχεται η όρεξη>>. Επειδή τα επεισόδια υπερφαγίας γίνονται συνήθως τις βραδινές ώρες που χαλαρώνουμε μετά από μια κουραστική ημέρα, είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε αν δεν έχουμε φροντίσει να θρέψουμε κατάλληλα το σώμα μας και να ρυθμίσουμε τα επίπεδα της πείνας.

ΒΗΜΑ 4Ο

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος καθώς και η ουσιαστική ξεκούραση, βοηθούν στο να απαλλαγούμε από την επιθυμία για φαγητό λόγω απουσίας ενέργειας και βοηθούν στη εξισορρόπηση των ορμονών. Συνήθως στην κούραση αντιδρούμε με την επιθυμία για τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλούς ,ραφιναρισμένους υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, κρουασάν, μπισκότα κλπ που είναι γνωστά για την άμεση παροχή ενέργειας.

ΒΗΜΑ 5Ο

ΑΣΚΗΣΗ

Πληθώρα ερευνών έχουν αποδείξει τον ρόλο της άσκησης στην  αντιμετώπιση της κατάθλιψης καθώς η παραγωγή σεροτονίνης και ενδορφινών κατά την διάρκεια της γυμναστικής συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση, δημιουργούν ευεξία και κατευνάζουν το άγχος και τον θυμό. Επιλέξτε το είδος της άσκησης που σας ταιριάζει και μέσω αυτής νοιώθετε ευτυχισμένοι.

 

 

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΙΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ
ΑΥΞΆΝΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΕΥΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΦΙΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΟΤΑΝ ΈΡΘΕΙ Ο ΚΟΡΕΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΧΟΡΤΑΤΟ
ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΝΟΙΩΘΕΙ  ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ

 

 

Related Posts